Bespaar tot wel 30%  

5x Valkuilen woningontruiming

Een woningontruiming klinkt als een simpel iets waarbij niks fout kan gaan. Dit is echter een misvatting. Er kan behoorlijk wat anders lopen wanneer een woning wordt leeg gehaald door een ontruimingsbedrijf. We hebben een aantal valkuilen voor je op een rij gezet. Het is goed om deze na te lezen waardoor jij er niet in zal trappen.

 

De prijs van een woningontruiming

Een woningontruiming heeft een prijskaartje. We vroegen bij een aantal ontruimingsbedrijven de tarieven op van onderdelen van hun dienstverlening. We ontvingen de onderstaande prijsopgaven.

Welk onderdeel van de dienstverlening Wat krijg je voor die prijs Hoe komt de prijs tot stand Wat is de prijs
Een ontruimer Een ontruimer met een bepaalde functie zoals meewerkend voorman, demontage medewerker, sloper of chauffeur Prijs per uur Tussen 35 en 50 euro
Een vrachtwagen Een bakwagen voor het afvoeren van gedemonteerde meubels naar een berging of opkoper Prijs per halve dag Tussen 247 en 399 euro
Een container voor grof afval Een container inclusief plaatsen, afvoeren en legen Prijs per dag Tussen 247 en 388 euro
Een opslagruimte Een opslagruimte ter formaat van een garagebox Prijs per maand Tussen 149 en 299 euro

Geen offerte laten opmaken ter plekke

De rekening van een ontruimingsbedrijf kan behoorlijk rauw op je dak vallen. Dat komt in een behoorlijk aantal gevallen doordat er niet in de woning zelf een offerte is opgesteld. Bij een dergelijke offerte wordt gekeken naar zaken als de afmeting van de woning, een inschatting van het aantal uren dat men aan het werk zal zijn, maar ook naar de waarde van de inboedel die geruimd zal gaan worden. Deze inboedel zal worden verkocht aan een opkoper en de opbrengst daarvan gaat voor een deel naar jou toe. Ook de totale inzet van materieel zal worden ingecalculeerd waardoor er een passende en bindende offerte ontstaat. Ga nooit akkoord met alleen een tarievenlijst. Houd voor een hoekwoning met 4 slaapkamers rekening met een tarief tussen 1500 en 1900 euro.

 

 

Geen afspraken maken over zaken die weg mogen

Tijdens het voorgesprek is het belangrijk dat je vooraf overlegt met de medewerker van het ontruimingsbedrijf wat de meubelstukken en bezittingen zijn die weg mogen. Dit zal ervoor zorgen dat er bij de ontruiming bepaalde meubelstukken zullen worden weggegooid of verkocht die je eigenlijk had willen houden. Maak vooraf afspraken en markeer de meubelstukken die je wil behouden met bijvoorbeeld een grote rode sticker die je duidelijk op het meubelstuk plakt. Dit zal ervoor zorgen dat deze meubelstukken apart worden gehouden voor jou. Wanneer je ze niet direct kwijt kan zullen ze voor je naar een berging worden gebracht die je per maand kunt huren. Zeker wanneer je nog geen nieuwe vaste woonruimte hebt na bijvoorbeeld een scheiding is dit van belang. Zorg er bovendien voor dat zaken die je absoluut wilt behouden voor een groot deel al uit het huis zijn op het moment van de ontruiming.

Geen broodzakjes mee hebben

Dit klinkt ietwat onnozel maar het is de belangrijkste reden waarom je na een ontruiming meer dan de helft van je inboedel wel kunt weggooien, ook al had je die willen bewaren. De meubelstukken worden namelijk niet in zijn geheel uit je huis gehaald: ze worden gedemonteerd. Daarbij is het belangrijk dat de schroeven en het verdere hang- en sluitwerk wat wordt gedemonteerd bewaard blijven bij het betreffende meubelstuk. Een medewerker van het ontruimingsbedrijf heeft geen broodzakjes bij zich om de schroeven in te bewaren. Alles bij elkaar in één grote zak stoppen is evenmin een goed idee. Het is dan ook zaak dat je een rol broodzakjes of diepvrieszakjes mee hebt bij een ontruiming. Op die manier kan je na de ontruiming de meubelstukken die je had willen bewaren weer monteren in het nieuwe huis.

 

Geen afspraken maken over het betalen van de rekening

Aan een ontruiming zitten behoorlijk wat kosten verbonden. Het is heel goed om vooraf te overleggen met alle betrokkenen bij een ontruiming hoe de rekening betaald zal gaan worden. Overleg bij bijvoorbeeld een echtscheiding eerst met je ex partner dat jullie ieder een deel van de rekening betalen. Doe je dit niet dan kan het erop uitdraaien dat je als in het huis wonende partner alsnog alle kosten zelf zal moeten betalen. Bij een overlijden kan je met de erfgenamen afspreken dat een ieder een deel van de rekening van het ontruimingsbedrijf betaalt. Gaat het om een ontruiming na een faillissement dan kan je het betalen van de rekening aan de curator overlaten. Overleg dit goed vooraf om te voorkomen dat je met een dure strop komt te zitten.

 

Teveel betalen

bij een kostbaar iets als een ontruiming betaalt niemand graag de hoofdprijs. Informeer dan ook goed vooraf bij de ontruimingsbedrijven in jouw omgeving naar de tarieven. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Dit zal je een voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent. De moeite waard dus.