Bespaar tot wel 30%  

Overlijden boedelontruiming

Een sterfgeval in de persoonlijke sfeer zorgt voor een hoop emotie. Je moet meerdere dingen tegelijk doen. Denk daarbij aan het regelen van de uitvaart maar ook aan het leeghalen van het huis. Bij een sterfgeval wordt dan ook vaak gekozen voor een ontruiming door een ontruimingsbedrijf. We keken naar de zaken waar je rekening mee moet houden bij een boedelontruiming na een overlijden. Tevens vroegen we een aantal prijzen op.

 

De prijzen van een boedelontruiming

Aan een boedelontruiming zit een prijskaartje vast. We vroegen bij een aantal ontruimingsbedrijven de prijzen op. Men stuurde ons de tarieven van de meest geleverde diensten. Dit brachten we samen in onderstaande tabel.

Welk onderdeel van de dienstverlening Wat krijg je voor de prijs Hoe is de prijs berekend Wat is het tarief
Een ontruimer Een ontruimer waarbij het tarief afhankelijk is van de functie Prijs per uur Tussen 34 en 48 euro
Een bakwagen Een vrachtwagen voor het afvoeren van de boedel naar een berging of een opkoper Prijs per halve dag Tussen 229 en 350 euro
Een container Een container voor het afvoeren van grofvuil, inclusief halen, brengen en legen Prijs per dag Tussen 229 en 399 euro
Een berging Een berging voor de boedel als tussentijdse opslag Prijs per maand Tussen 149 en 239 euro

Voordat het ontruimingsbedrijf komt

Voor de inspectie van het ontruimingsbedrijf is het belangrijk dat wordt gekeken met de erfgenamen van de overledene welke zaken niet door het ontruimingsbedrijf worden meegenomen. Vaak staat al in het testament opgenomen wie welke zaken uit het huis krijgt. Denk daarbij aan kunst, sieraden maar bijvoorbeeld ook aan een favoriet meubelstuk. Deze zaken moeten uit het huis zijn voor het ontruimingsbedrijf langskomt. Er wordt namelijk ook naar een volgend punt gekeken.

 

Als het ontruimingsbedrijf komt voor inspectie

Het ontruimingsbedrijf zal eerst een inspectie uitvoeren. Daarbij wordt gekeken naar waardevolle zaken die verkocht kunnen worden. Deze zullen doorgaans naar een opkoper toe gaan, die in dat geval meeloopt door het huis. Daarnaast wordt er gekeken welke zaken naar de kringloopwinkel zullen gaan. Als laatste wordt er gekeken hoeveel er naar het grofvuil gaat. Afhankelijk hiervan bepaalt men of er een container of een aanhangwagen moet worden geregeld. Aan de hand van dit bezoek wordt een inschatting gemaakt van de benodigde mankracht en de totale kosten.

 

Opslaan of afvoeren

Wanneer er meubelstukken overblijven waarvan de nabestaanden niet willen dat deze worden verkocht zal je met de ontruimer moeten gaan kijken of er een mogelijkheid is dat deze meubelstukken worden opgeslagen. Naderhand wordt dan afgesproken wie de meubelstukken ophaalt. Een huur van een opslagruimte ligt dan voor de hand. Veel ontruimingsbedrijven hebben de beschikking over opslagboxen voor deze situaties.

 

Een klus met spoed

bij overlijden van iemand die in een zorgwoning woonde moet er met spoed worden gehandeld. Er is vaak sprake van een zeer korte termijn waarbinnen de woning leeg moet zijn. In dat geval zal er bij de ontruiming een extra toeslag wegens spoed worden gehanteerd. Deze toeslag kan oplopen tot 35 procent. Gaat het om het leeghalen van een huurwoning of een koopwoning dan dient de periode voor het opleveren eveneens zo snel mogelijk te zijn, een termijn van een paar weken is in dat geval voldoende.

 

Extra schoonmaak

Wanneer er sprake is van een ernstig vervuilde woning of een overledene die al een langere tijd in de woning lag dan zal er geen sprake zijn van een erg hygiënische toestand. In dat geval zal er vrijwel altijd een extra schoonmaak moeten plaatsvinden. Deze extra schoonmaak houdt in dat er een speciale schoonmaker moet langskomen die de woning na het ontruimen desinfecteert. Dit is iets wat de prijs hoger maakt maar wat de nabestaanden volledig ontzorgt.

 

De kosten van de ontruiming verrekenen

Een ontruiming na een overlijden zorgt in de meeste gevallen voor een behoorlijke rekening. Zonder de extra schoonmaak naderhand kan dit oplopen tot 1600 euro voor een hoekwoning of 790 euro voor een appartement van 2 kamers. Het is maar net hoeveel spullen er in de woning stonden en wat de staat is van de hygiëne in het huis. Het is goed als erfgenamen om te kijken wie welk deel van de kosten draagt. De executeur van het testament kan er ook voor kiezen dat de kosten worden verrekend voordat men de erfenis verdeelt. Er is in dat geval sprake van een aftrekpost bij de erfenis waardoor het bedrag lager wordt. Over het algemeen zal gelden dat het percentage van de erfenis wat iemand krijgt het percentage van het aandeel in de kosten indiceert.

 

Ga voor een lage prijs

Een ontruiming na een overlijden is een emotioneel en ook een kostbaar iets. Vraag daarom eerst offertes op voor je een ontruimingsbedrijf inschakelt. Dat doe je met onderstaande button. je ontvangt eerst een aantal offertes om te vergelijken. Dit zal je een aanzienlijk voordeel opleveren. Laat daarna eerst een medewerker langskomen in de woning om een bindende offerte op te stellen. Dat voorkomt een

onverwacht hoge rekening naderhand.